6 Ekim 2016 Perşembe

Fernando Pessao: Düşünmek ve Harekete Geçmek

İnsanları diğer insanlardan ayırdığını düşündüğüm iki temel unsuru paylaşmak istiyorum:

1- Sorgulamak
2- Harekete Geçmek

Bu iki biçim, kesinlikle insan ve ''insan'' arasındaki ayrımı sağlayan en önemli faktörlerdir. İnsan deyip geçmemek gerekiyor çünkü insanların farklı biçimlerinin olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Sorgulamak; her şeyin başlangıcı olarak tanımlanabilir. Ancak kolay değildir, cesaret ister, özgüven ister, mücadele etmek hatta gerektiğinde herkesi karşına almak gerekir. Sorgulamanın içerisinde her ne kadar parçalar olsa da, en önemli parça kuşkusuz düşünmektir. Düşünmek, kişinin kendisini keşfettiği, olaylara bir adım geriye giderek baktığı eşsiz bir biçimdir. Bu biçim, bireyin sıradanlığını belki de ilk kez düşündüğü ve sorguladığı an olabilir. İşte tam bu noktadan bahsediyorum. Sigaranın içerisinden çıkan dumanı bile ciddiye alıp, kendinle özdeşleştirmek gibi bir çılgınlık.

Elbette bunlar her ne kadar muhteşem gibi gözükse de, ne yazık ki sıradanlıktan kurtulmak bu kadar kolay değildir. Düşünmek, bilmek gibi kavramlar ''harekete geçmedikçe'' ne yazık ki pek bir anlam ifade etmez. Anlamı olmayan bir biçimi, kullanamayız. Bu yüzden eldeki parçaları en iyi şekilde kullanıp bazı şeylere ''adını koymamız'' gerekir. Harekete geçmek, işleri pratiğe dökmek değildir. Harekete geçmek, bazen dalgaların arasına atlamak, bazen fikirleri birbirine çarpıştırmak, bazen de hayatını ortadan ikiye bölecek kararlar almaktır. Böylesine bir yükü her insan kaldıramaz. Bu yüzden sıradanlar ordusunun olduğu bir Dünya'da yaşıyoruz.

Fernando Pessao - Huzursuzluğun Kitabı


Fernonda Pessao belkide bu konuyu güzel bir şekilde yukarıdaki bölümde açıklasa da, olay sadece bununla bitmiyor. Biraz da sorgulamayan ve harekete geçmeyen insanların gözünden bakmak gerekiyor. Bu insanlar genellikle hayatları üzerine düşünmek istemezler. Düşünmek, sorgulamak, bilmek onlar için genellikle zaman kaybıdır. Zaman kaybı olan bir şey ise önemsizdir. Onlar için önemli olan tek şey yaşamaktır. Umarsızca yaşamaktan bahsediyorum. Hayatını ''kendini bilmeden'' ve ''değerlerini oluşturmadan'', başkasının değerlerini sahiplenip yaşayanlara ben kısaca sıradanlar diyorum.
...
çünkü gördüğüm şeylerin boyundayım ben.                                                                                                  Kendi boyumda değil.                                                                       - Fernonda Pessao / Huzursuzluğun Kitabı

Her ne kadar sıradanlar ve insanlar arasında birçok farklı noktada olsa da, aslında aradaki fark ince sadece ince bir cam kadardır. Bazıları camı bulanık görür, bazıları ise cama dokunmak ister. Bazıları camı açıklamak ister. Bazıları camı anlamlandırmak ister. Ancak tuhaftır ki, ne yaparsak yapalım sonuç değişmez. İşte bu yüzden sıradanlar da kendince haklıdır. Değişimin olmadığı bir yerde, çabanın da boşa olduğunu düşünürler. Gerçi hoş, bazılarının bunları bile düşündüğünü sanmıyorum. Yine de kimisi için sonuç, kimisi için ise süreç önemlidir. Sıradanlar genelde sonucu, insanlar ise süreci düşünür. Ancak her şeye rağmen unutmamak gerekir;  Yolun sonunu düşünmek yerine, yolun keyfini çıkarmak varken!

Yazımı Etkileyen Noktalar
  • Müzik: Tom Day - Going Home
  • Fernonda Pessao - Huzursuzluğun Kitabı

1 yorum:

  1. Faydalı ve Akıcı yazınız için teşekkür ederim, blogumu takip ederseniz sevinirim https://hastaliktakip.blogspot.com

    YanıtlaSil